11. Gibalna lastnost fascije: KINESTEZIJA | Studio Živa

11. Gibalna lastnost fascije: KINESTEZIJA

Koliko čutov poznate? Prepričana sem, da vsaj pet: voh, okus, tip, vid in sluh. Ali veste, da šesti čut pripada kinesteziji in da je fascija najbolj vpliven organ kinestezije?

Kinestezija je naš gibalni čut, ki obsega:

– propriocepcijo, ki omogoča koordinacijo položaja telesa in gibanje,
– interocepcijo, ki omogoča doživljanje fizičnih občutkov, njihovega vpliva na čustvena stanja in nas motivira, da se gibljemo tako, da podpiramo svoje zdravje.

Kinestetična inteligenca je dinamično ravnovesje med propriocepcijo in interocepcijo. To je sinergija dobro orkestriranega gibanja in zaznavanja ter utelešenja občutkov. Pri miofascialni vadbi Slings Myofascial Training dajemo velik poudarek kinesteziji. Dobro razvita kinestetična inteligenca pripomore pri:
– boljši poravnavi telesa, koordinaciji gibanja in ritma,
– jasnejšem dojemanju tega, kako se počutimo glede tega, kar čutimo.

6262
6363
6464
6565
6666
6767

Vaja “Easeful & Spacious Breathing” z masažnimi žogicami iz repertoarja Slings Myofascial Training se globoko osredotoča na dihanje in prinaša ogromne koristi za celotno telo:
– izboljšuje tridimenzionalno ekspanzijo prsnega koša,
– ustvarja občutek lahkotnosti v ramenih, vratu in glavi,
– podpira polnost dihanja,
– vdih: razširjen in aktiven,
– izdih: sproščujoč in pasiven.

Z masažnimi žogicami stimuliramo tkivo in spodbujamo zaznavanje občutkov na tem delu telesa. Če si želite več kinestetičnega izziva, pa vas vabim, da se mi pridružite pri kratki sekvenci vaj iz videa in ob tem opazujete svoje telo v prostoru ter zaznavate, kako se ob tem počutite in s tem okrepite svojo kinestetično inteligenco.

Preveri še ostale  gibalne lastnosti fascije

Hvala, ker se gibate z menoj!

Živa Olup

0