5. Gibalna lastnost fascije: VEČDIMENZIONALNOST | Studio Živa

5. Gibalna lastnost fascije: VEČDIMENZIONALNOST

Vas zanima, kaj imata skupnega pomaranča in fascija?

Pomaranča se pogosto uporablja kot simbol večdimenzionalnosti v svetu fascije. Pomaranča ima tako kot fascija večsmerno organiziranost vlaken, kar pomeni, da vlakna potujejo v večih smereh. Poleg tega ima tudi vsak del pomaranče drugačno strukturo. Olupek je bolj čvrst, belkasta ovojnica je drugačne teksture kot notranji bolj mesnat del sadeža.

Tudi naša fascija se razlikuje po strukturi, odvisno od tega, kje se nahaja. Ko stisnemo različne pomaranče ali pa različne dele pomaranč, imajo le-ti različno trdoto, zunanji del je bolj čvrst, notranji del pa mehkejši. Različni deli pomaranče se razlikujejo tudi po vsebnosti tekočine, zunanji del jo ima manj, notranji pa je bolj sočen.

Ljudje imamo prirojeno možnost raznolikega gibanja, s čimer ustvarimo večdimenzionalen fascialni sistem. Čeprav je arhitektura nekaterih fascialnih struktur enosmerna (npr. tetive), so te strukture funkcionalno del večdimenzionalne mreže tkiv. Ne pozabimo, da je fascija en sistem z različnimi specializacijami, zato govorimo o njej v ednini in ne množini. Ne glede na njeno lokacijo ali strukturo je fascija en povezan sistem, ki prepreda celo telo.

Telo se s staranjem naravno spreminja, kar je normalno. Vendar pa mnogi izgubijo sposobnost raznolikega gibanja hitreje, kot jim je to namenila narava. Posledično omejitve gibanja zmanjšujejo kakovost življenja. Starejši kot smo, bolj je pomembno, da ohranjamo čim širši in vsestranski spekter gibanja.

Pri treningu večdimenzionalnosti je pomembno, da izvajamo vaje s kinestetično zavestjo in potrpežljivostjo ter tako na varen in zdrav način (na)treniramo fascijo.

2727
2828
2929
3030
3131
3232

Treniranje in vzdrževanje raznolikega gibalnega spektra vključuje: 

• Enosmerne in večdimenzionalne vaje (postopno napredujemo od enosmernih gibanj
proti 3-D gibanjem).
• Različne intenzivnosti kombiniramo v vsaki posamezni vadbeni enoti.
• Spreminjanje ritma (od počasnejšega do hitrejšega).

Večdimenzionalnost fascije treniramo s spiralnimi zasuki, kot na primer z vajo “Mermaid Spiralling”. Kakšne so koristi te vadbe? Večdimenzionalno gibanje trupa povečuje gibljivost prsnega koša in večdimenzionalno gibanje roke ter noge povečuje gibljivost ramenskega in kolčnega sklepa.

Tri prednosti večdimenzionalnosti: 

1. Svoboda gibanja v vseh smereh
2. Prilagodljivost
3. Vzdržljivost

Za bolj podrobno razlago, pa vabim vse učitelje gibanja in terapevte, ki se ukvarjate s človeškim telesom na tečaj Slings Essentials, kjer si bomo podrobno ogledali sestavo fascije, različne specializacije in fascialne lastnosti.

Preveri še ostale  gibalne lastnosti fascije

Hvala, ker se gibate z menoj!

Živa Olup

0